Direktlänk till inlägg 17 september 2012

Självförtroende och självkänsla

Av Catten - 17 september 2012 18:44



är något vi alla behöver ha för att må så bra som möjligt. Det är  - har jag fått lära mig - inte riktigt samma sak, självförtroende handlar mer om det vi presterar och självkänsla handlar om vem en är.


Självförtroende har jag haft nästan hela mitt liv. Som tonåring var jag duktig genom mina idrottsprestationer och som vuxen har jag varit duktig genom min yrkeskompetens (bortsett från när jag blev utsatt av en mobbande chef och hamnade nere i skoskaften, men det löste ju sig så fort jag slapp hen), ja nästan lite till överlopps, så pass att jag i alldeles för många sammanhang varit "duktig flicka" och presterar lite FÖR mycket.


Men självkänslan...ja den har det väl inte varit fullt så mycket bevänt med. I söndags fick jag ytterligare en rätt rejäl hint om varför jag har och har ´haft så svårt just för att tycka att jag duger. I söndags fick jag nämligen det höga nöjet att umgås med min mor. Min mor har -  på grund av flera fysiska sjukdomar - ont om ork. Det (och annat) mår hon psykiskt dåligt av, och det måendet tar hon (också) ut på oss som är i hennes närhet.


Första smakbiten av hennes humör fick jag när jag var inne och fixade till ett mellanmål åt mig, trots att det bara var en halvtimme sedan hon och pappa fikade hos mig.... <--- ni ser resonemanget. Hon tittade på mitt knäckebröd och min banan som om jag hade lagt upp en halv prinsesstårta på en tallrik och utbrast :

"Ska du äta NU IGEN, det är ju bara en liten stund sedan vi fikade!!!"

Jag tittar tillbaka och säger:

"Men, har du inte förstått att jag måste hålla på mina måltider - dessutom fikade jag ingeting, jag drack bara en kopp thé".

Får till svar:

"Ja det är väl inte så lätt för mig att hålla reda på alla andra och vad de gör och inte gör, men bara ät du!!!"


Jaaa...logiken i det samtalet var ju inte på allra högsta nivå.


En stund senare kommer jag in efter ett hårband för att fästa upp den längre delen av min assymmetriska frisyr med, för att slippa få hår i ögon och mun ute i blåsten. Då vräks nästa (oombedda) kommentar över mig:

"Jasså, du sätter upp håret du. Ja jag förstår inte varför du skulle klippa dig så där för speciellt snyggt är det minsann inte!"

Tack för komplimangen lilla mamma.....


någon timme senare är det dags för middag, Ängelen äter inte fisk varför hon har stekt kycklingnuggets åt sig och sin bror. Min mor går på om att sådana där pratar minsann folk om, det kanske hon och pappa skaulle prova att köpa, alla määäänniksor äter sådana där kycklingbitar, det kanske vore nåt....åsså smakar hon (ofrågat) en av Ängelens nuggets:

"Nä tvi vale, det där var då verkligen inget att ha. Nä fy  - de var INTE goda, sådana ska vi INTE köpa"  (med emfas), Och där rann sinnet på mig eftersom hon utöver dessa kommentarer påtalat hur dålig "Ängelens" grädde är (hon är laktosintolerant) och vilken konstig mat jag har i kylskåpet, hur dåligt toapapper jag köper, hur långt bort (!) jag bor, vilken tur jag har osm har pappa som hjälper mig (iofs oerhört sant), hur dumt det är att jag eldar med ved eftersom hon får sådan hosta av det, hur dålig min potatisskalare är, hur ofattbart det är att jag ens kan LEVA utan att ha varmvatten (vilket jag har när jag vill och behöver det) osv osv.


Tyvärr efterfrågade jag inför hela familjen vart hon hade gjort av sin sociala kompetens, om hon var medveten om hur sårande hennes ständiga kommentarer kan vara. Hon svarade igen med att "men om jag inte tycker att de var goda så ska jag väl inte ljuga och säga det". Mitt svar att faktiskt ingen FRÅGAT henne vad hon tyckte och att en faktiskt kan hålla inne med vissa åsikter förstod hon inte alls.  "Man ska väl inte ljuga?" frågade hon igen. Jag insåg det omöjliga i att diskutera med henne och tystnade.


Och insåg att jag inte borde förvånas - om inte annat så borde ju det året jag fick ett storpack Nutrilett av henne i födelsedagspresent  ha lagt ribban liksom....

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Catten - 12 januari 2021 20:59

vad svårt det är ibland att komma till skott med att skriva, trots att det finns massor som jag behöver skriva av mig? Den 4:e fick jag besked om att jag har ny chef till 100% som ska ge mig uppdrag på 60% och att min fd chef har 40% av min tid. ...

Av Catten - 1 januari 2021 20:18

med komplett fullt upp. Nytt uppdrag samt därmed sammanhängande utbildning på jobbet, flytt till en betydligt bättre lägenhet men även besiktningar och extraaktiviteter, jul- och nyårsfirande med restriktioner, pappa som utsatts för bedrägeriförs...

Av Catten - 23 november 2020 13:52

om man precis kan kalla det för "bostadskarriär" när man flyttar från hyrestvåa till hyrestvåa? Men för mig personligen känns det ändå så, främst för att jag flyttar från tredje våningen med dyr utomhusparkering "i mån av plats" till marklägenhet med...

Av Catten - 19 november 2020 16:13

aldrig gjort anspråk på att vara ofelbar. Tvärtom är jag ofta medveten om att jag "borde" gjort annorlunda, bättre, mer, högre osv nästan av födsel och ohejdad vana. Därför blir jag nog lite extra stött när en person som jag en gång stod mycket n...

Av Catten - 8 november 2020 17:25


så innerligt tråkigt och oerhört opraktiskt att vara i isolering i väntan på provsvar. Mest opraktiskt var onekligen att jag hade typ ingen mat hemma, så igår satt jag och funderade ut att om jag åkte till affären strax innan den stängde vid 22, ...

Presentation


Fortfarande lurvig - och rund igen:)

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards