Alla inlägg den 9 mars 2010

Av Catten - 9 mars 2010 21:49


till föregående inlägg:


Häromdagen läste jag en väldigt bra krönika, jag tror det var i den där tidningen som heter likadant som en matbutik men jag kan inte hitta den på deras webbsida. Där skrivs om hur butikerna lurar oss med lockpriser av typen "tag tre, betala för två", stora skyltar med flashiga färger om "pangpriser", hur man minskar storleken på förpacknigarna men behåller ursprungspriset.


Inte sällan visar det sig att det som reklamas för är dyrare än andra likvärdiga varor men vi luras att tro att de är billigare eftersom affären skyltar upp med dem. Smart marknadsföring och på intet sätt olagligt men ett hån mot oss medvetna konsumenter.


Jag fick anledning att undervisa Ängelen häromdagen när vi var och storhandlade - hon ville köpa mjukost av ett speciellt märke. Jag fann snabbt att osten i pappkarton var billigare än den på tub, och den i stor tub var betydligt billigare än den lilla. Ängelen fattade ingenting. Hon såg bara prislappen på hyllkanten  och kunde alls inte förstå vad jag menade när jag sa att den stora tuben för 28nånting kronor var billigare än den lilla för 21nånting.


Det handlar så klart om kilopriser  mina vänner - en av mina ledstjärnor i livet. Det är lag på att allt som har ett innehåll på över 50 g/50 ml ska märkas med kilopris och det är vad vi konsumenter har som riktmärke och som vi bör använda oss av för att bli prismedvetna. Har din butik slarvat med kiloprismärkningen - säg till dem, du har RÄTT att få veta och jämföra!

Av Catten - 9 mars 2010 17:46


Ja, vad är det för fel på folk, och för fel på maten?


Häromdagen hörde jag en kvinna från Livsmedelsinspektionen som berättade att  varje svenskt hushåll slänger i snitt sex kilo mat per vecka.


Sex KILO!!


Per VECKA!


Jag tror banne mig inte att jag handlar hem sex kilo mat per vecka, än mindre slänger. Jag är uppfostrad, och utbildad till att ta hand om mina rester, att använda dem till nåt annat. Det i stort sett enda jag slänger är överbliven pasta och mat som bevisligen är dålig.


Tyvärr tror vi alldeles för tidigt att maten är dålig, vi stirrar oss blinda på bästföredatum och litar inte på våra egna sinnen - mat som varken smakar eller luktar dåligt är inte dålig utan fullt användbar. Hur många av oss visste tex att ägg som förvarats i kylskåp håller en hel månad efter bästföredatumet på kartongen?


Jag kan dra ett exempel till: varje år kastas kött i Sverige motsvarande 18 000 kor! Det kastas i butikerna när ingen velat köpa det, det kastas i hemmen innan tillagning på grund av felplanering, både vad gäller användning och tillagning, det slängs i hemmen efter tillagning på grund av felplanering vad gäller åtgång.


18 000 kor - det är rätt många kossor det. Rätt många kossor som tar upp plats och betar på utmärkt odlignsmark. Rätt många kossor som bajsar ut rätt mycket av vad de ätit och därmed släpper ut metangas - en enda ko kan producera 600 liter metan per dag, kossorna  och andra djur står för 17% av utsläppen, jordbruken i övrigt för 60%. En ko andas ut metangas som motsvarar den mängd koldioxid som en bil som körs 1000 mil på ett år.......


Köttskatt nu! http://www.smmi.nu/


Och snälla, lite mer eftertanke när ni konsumerar i stort, vad köper ni hem, och vad äter ni, i realiteten?

Presentation


Fortfarande lurvig - och rund igen:)

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards